16 Ocak 2009

beklentiler..

ben hep insanlardan fazla şey beklerim. benim başkaları için yapacağımı düşündüğüm her şeyi başkaları da benim için yapacakmış gibi düşünürüm. ben birini ne kadar düşünüyosam, o biri de beni o kadar düşünür sanırım. birine ne kadar önem veriyosam, o da bana o kadar önem verir derim. ne fedakarlık yaparsam, karşılığını görürüm diye düşünürüm.

işte benim hayattaki en büyük hayal kırıklıklarım, bu yüksek beklentilerim yüzünden gerçekleşmiştir. herkesi içten, fedakar, göründüğü gibi sanırım ama çoğunlukla hayal kırıklığına uğrarım. ve işin komiği de, her seferinde kalp kırıklarımı binbir güçlükle toplar, eskisi gibi beklentilerime yeniden sarılırım.

beklentilerimden vazgeçebildiğim gün, hayat karşısında tek başına ayakta kalabildiğim gün olacaktır. ama bu kadar da tek başına durmak iyi bişey midir acaba, bir yandan da bunu sorgularım...

4 Ocak 2009

kan ve gözyaşı

gazze'de kan ve gözyaşı sel olurken, abd ve avrupa "bu bir savunma saldırısıdır" diyerek, arap dünyası kendi çıkarlarına yenik düşerek hareket ediyor. türkiye ve benzeri birkaç ülke de her zaman yaptığı gibi sadece saldırıları "kınamakla" yetiniyor.

bizlerse her akşam televizyonlarda israil saldırılarını izliyor, gazetelerde okuduklarımızla hüzünleniyor, "elimizden bir şey gelmiyor" diye kendi kendimizi avutuyoruz. kimse size silahları kuşanın gidin filistin'e çarpışın demiyor ama en azından o çok sevdiğiniz starbucks'ınıza gitmeyivermek, coca-cola yerine portakal suyu tüketmek de ağırınıza gidiyorsa o zaman koskoca bir yalanın parçası oluvermişsiniz, koyun sürüsünün içindeki gözleri kapalı bir koyuna dönmüşsünüz demektir.

kendi pembe dünyamızdan, ufak dertlerimizden kafamızı bir kaldırıp bakıversek dünyanın ne kadar zalim olduğunu anlayacağız aslında. işte o zaman "elimden birşey gelmiyor" demek yerine "elimden ne gelebilir acaba" diye düşünmeye, tv'deki görüntülere ah vah etmek yerine gerçekten işe yarar bişeyler yapmadığımızda huzursuzlanmaya başlayabiliriz.

en azından, israilli veya gelirinin bir kısmı israil'e giden firmaların ürünlerini alışveriş listemizden çıkaralım. hepsinin alternatifi var nasıl olsa. hiç olmazsa bunu yapalım ki geceleri başımızı yastığa biraz daha rahat koyalım.