15 Temmuz 2009

ispanya vizesi nasıl alınır?

bu sorunun cevabını internette eksiksiz olarak bulamadığım için buraya not düşeyim dedim. belki birilerinin işine yarar.. :)

çalışanlara ispanya vizesi için gerekli belgeler şunlar efenim:

* en başta dilekçe
("adım şu şu. şu tarihler arasında şu şehirlere şu amaçla gezi yapmak istiyorum. adresim, telefonum şu." şeklinde kısa bir dilekçe)
* vize başvuru formu
(elçilikten alınıp dolduruluyor, internet çıktısı kabul etmiyorlar sanırım, formun üstünde kaşeleri var çünkü. vize için içeri girdiğinizde doldurulmuş olamsı gerekiyor, içerde doldurmanıza izin vermiyolar, o nedenle elçiliğe gider gitmez sıra beklemeden güvenlik görevlisinden boş form isteyip, sıra beklerken doldurmanızı öneririm)
* nüfus cüzdanı fotokopisi
* 2 foto (arka fon koyu olmayacak)
* pasaportunuz
* pasaportunuzun ilk 4-5 sayfasının fotokopisi (pasaport en az 6 ay uzatılmış olacak, vizeye başvurmadan önce pasaport uzatma işlemini halledeceksiniz yani)
* tr'deki bir banka hesabınızın hesap cüzdanı fotokopisi (eğer internet çıktısı alırsanız banka şubenize gidip kaşe vurdurup imzalatmanızı tavsiye ederim)
* kredi kartı fotokopisi
* kurum kimliğinizin fotokopisi
* kurumdan aldığınız yıllık iznin yazısı
* 3 aylık maaş bordrosu
* uçak biletinin kendisi veya rezervasyonu (turla gidiyorsanız tur şirketinden veriyorlar)
* otel rezervasyonu (bunu da tur şirketinden alabilirsiniz)
* varsa size ait bina-daire tapusu/araba ruhsatı fotokopisi
* ikametgah (götüren de vardı, biz götürmedik, diğer evraklarımız tamam olduğu için bişey demediler)
* seyahat sigortası fotokopisi (herhangi bir sigorta acentesinden bir haftalık kalış için kişi başı 10 euro civarında bir para karşılığı yaptırabilirsiniz)

işverenler ise yukarıdaki evraklardan kurum kimliği, izin yazısı, maaş bordrosu yerine;
* vergi levhası
* ticaret sicil gazetesi
* imza sirküleri
* ticaret odası kaydı
fotokopilerini koyuyorlar. bir de tabi dilekçelerini şirketin antetli kağıdına imzalı ve kaşeli olarak yazıyorlar.

bize sormadılar ama her ihtimale karşı bu evrakların orjinallerini de yanınızda bulundurmanızda fayda olabilir. özellikle kimlik benzeri belgelerin.

ispanyol konsolosluğu'nun ankara'daki adresi: abdullah cevdet sokak, no:8 çankaya.
a.cevdet sokak, cinnah yönünden yukarı çıkarken, atakuleyi geçip dümdüz devam ettikten sonra, anayasa mahkemesine ulaşmadan solda.

9,30-12,30 arası başvuru alıyorlar. biz 10 gibi gitmiştik, 9-10 kişilik bir sıra oluşmuştu. sıramızı bekleyip, evraklarımızı teslim edip çıkmamız 1 saati buldu. en erken 1 hafta sonra alabiliyosunuz vizenizi. orda çok tatlı bir Türk bayan vardı biz gittiğimizde, eksik bir evrak varsa yapmanız gerekeni söylüyor, şunu şunu da getirin pasaportunuzu almaya geldiğinizde diye yardımcı oluyordu. temmuz 2009 itibariyle vize ücreti kişi başı 131 tl ve bankaya değil, konsoloslukta evraklarınızı verdiğiniz yere türk lirası olarak ödeme yapılıyor.

9 yorum:

drops of jupiter dedi ki...

bi analarının nikahını istemedikleri kalmış!

Unknown dedi ki...

yok be o kadar uzun göründüğüne bakma, çoğu elinin altında olan evraklar, birer fotokopisini alıyosun o kadar..
hem yeni yerler, yeni hayatlar görmek için değmez mi... :)

kızgın adam dedi ki...

Bir İspanyol hıyarı Türkiye'ye hangi koşulları yerine getirerek giriş yapabiliyorsa, ben de aynı koşulları yerine getirerek İspanya'ya gidebilmeliyim.
Onlar adam da biz neyiz?

Adsız dedi ki...

Avrupa'da yasiyoruz hala bu ivir zivirlar...Balkanlarda yasayan dilenciler bile ellerini kollarini sallaya sallaya giriyorlar, biz de illa is sahibi olma sarti var, yani issizsen bi halt yapamayacak misin...bi de bazi evraklari millet exstradan vermis, iyice alismisiz tokatlanmaya...ustun irk, alt irk pozisyonu...bunu bir sekilde ibnsanlarin protesto etmesi gerekiyor...

Unknown dedi ki...

biz koyun gibi her deneni boynumuzu eğip yapar hale gelmişiz. dedikleriniz tamamen doğru aslında.

notyst dedi ki...

Bir Türk vatandaşı İspanya'ya gidebilmek için bunları yapmak zorunda, peki Bir İspanyol için biz de aynı şeyleri uyguluyor muyuz? Onlar bizi bu kadar küçümserken biz onlara neden öyle davranmıyoruz acaba? Çok ilginçtir...

Adsız dedi ki...

ispanyol vatandasi nasil benim ülkeme geliyorsa bende ayni sartla oraya gidebilmeliyim,neden ikinci sinif olayim ,gitmem okadar benim ülkemde gezilcek yerler binler kadar.

OZCAN dedi ki...

Ispanya elciligine kafa tutan yorumcular:
70 milyonluk turkiyede ipini koparanlar ,Avrupa kapisina turist ayaklarinda dayanirsa Ispanyanin istedigi belgeler az bile kalir. Ayrica ispanyol turistin turkiyede gorecegi pek birsey yok. zaten akdeniz ulkesi bizdeki tarih ivir zivir onalarda kat be kat fazlasi var ayrica plajlarinda bizdeki gibi maganda ordusuda yok. Oyuzden onlar istiyo bizde onlardan istiyelim missilleme edebiyati baydi artik. Yemiyorsa kirin bacaginizi oturun oturdugunuz yerde.

Kızzgın Adam dedi ki...

@ozcan
Karşılıklılık ilkesini yapamayan bir ülkenin egemenlik hakkını kullandığından emin olamazsınız. Sizin dediğiniz teslimiyetçiliktir. Avrupalı efendi bizler maraba! Bu uygulamanın doğru olduğunu kabul ederek kendimizi küçük düşürtüyorsunuz.
Herhalde cebinizde mütekait devlet memuru yeşil pasaportu var ki vize ayıbını onaylıyorsunuz!
Örneğin Portekiz elçiliği, eşimin satın aldığı Lizbon turuna vize vermek için benden eşimin Portekiz'deki tüm harcamalarını karşılayacağıma ve geri dönüşünü garanti ettiğime dair noterden onaylı taahhütname istedi. Ben de bu istek eşime hakarettir diye vermedim ve o salak ülkeye eşim gitmedi!
Vize istesin, ama insan bu kadar da rencide edilmez ki.
Bir Portekizliden böyle bir şey isteyebilir mi?
Bizim adam olabilmemiz için önce kendimize güvenmemiz lazım.
Senin gibi teslimiyetçi zihniyetle adam olamayız!
Neyseki senin gibiler gittikçe azınlık oluyor!